top of page
Search
  • Anne-M

SAAKO ENÄÄ SUUTTUA?


Minulta kysytään usein saako nykyään enää suuttua? Tuntuu, että usein mielletään, että hyvät tunnetaidot tarkoittavaa tunteiden hillintää ja hallintaa, asiallisuutta. Sitä, että voimakkaita tunteita ei oikeastaan enää edes ole.

Usein ajatellaan, että hyvät tunnetaidot tarkoittavat tunteiden hillintää ja halliintaa, asiallisuutta. Sitä, että voimakkaita tunteita ei enää ole. Kuitenkin niin viha kuin kaikki muutkin tunteet ovat olennainen osa meitä ihmisiä.

Kuitenkin niin viha kuin kaikki muutkin tunteet ovat olennainen ja elintärkeä osa meitä ihmisiä. Myös meitä aikuisia. Ei ne tunteet kasvaessa mihinkään häviä. Tunnetaidoista, itsesäätelystä ja tunnetaitojen tukemisesta puhutaan nykyään paljon. Mutta mitä hyvät tunnetaidot oikein tarkoittavat? Saako suuttua?

Viha on tunteena se, joka auttaa saamaan muutosta aikaan. Viha antaa sinulle sysäyksen, jotta tarttuisit toimeen. Ajatellaan tilannetta jossa vaikkapa sukkasi on mennyt myttyrään kantapääsi alle. Se tuntuu ärsyttävältä, eikö vain?

Tunteet - myös viha - yrittävät pitää sinusta huolta kertomalla, mitä tällä hetkellä tarvitset voidaksesi paremmin. Yksi perustarpeistasi on voida hyvin kehossasi. Kun sukka painaa, ärtymyksen tehtävä on välittää viestiä siitä, että hyvinvointisi on uhattuna ja vaatii toimintaa. Ärsytys pyytää sinua oikaisemaan sukkasi. Jos päätät olla välittämättä tunteesta - esim. kiireen vuoksi - tunne alkaa voimistua ja alat kohdistaa suuttumustasi muuhun. Sillä tunteet haluavat tulla kuulluksi.

Illalla sinua ärsyttää sukan myttyrän lisäksi myös pomosi, naapurin mopopojat, sää, ulkovaatteet eteisen lattialla, lasten vaatimukset ja puolisosi tapa hengittää. Ja se ei todennäköisesti jää keneltäkään huomaamatta. Lopulta et enää kestä ja riuhdot sukkasi raivon vallassa lennättäen sen toiseen päähän huonetta. Ja mennessään sukka pudottaa hyllystä lempikipposi. Taas tuli räiskyttyä. Kaikilla on paha mieli ja lempikipposikin on rikki... Ei olisi pitänyt suuttua... Vai?

Tunnetaidoissa on yksinkertaistettuna kyse siitä, kuinka hyvin tunnet itsesi. Kuinka hyvin tunnistat mitä sinussa, kehossasi ja mielessäsi, tapahtuu. Mitä nopeammin tunnistat tunteesi ja uskaltaudut kuuntelemaan niitä, sitä pienemmällä tunteenvoimakkuudella pystyt ylläpitämään hyvinvointiasi. Eli tässä tilanteessa oikaisemaan sukan ennen kuin kaikki ärsyttää ja raivo ottaa vallan.

Jos olet oppinut, että viha on väärin - eikä sitä ole oikein tuntea tai näyttää - olisit todennäköisesti vielä kotonakin purrut hampaasi yhteen ja tukahduttanut tunteen. Illan tullen kantapäässä komeilisi rakkula ja leukaperiä jomottaisi. Päätäkin saattaisi hampaiden yhteen puremisesta särkeä. Tunteet haluavat tulla kuulluiksi. Jos tunne tukahdutetaan, se ilmaisee itseään erilaisina kehon kipu- ja jännitystiloina. Tunteiden tukahduttaminen ei siis ole hyvästä.

Arjen kuormituksen alla voi olla vaikea kuulla tunteitaan ajoissa. Voi olla myös vaikea ehtiä huolehtia tarpeistaan. Työssä käyvänä perheen äitinä olen huomannut, että omat tarpeet tulee herkästi siirrettyä sivuun. Levosta, omasta ajasta, parisuhteesta, jopa ruokailuista tulee herkästi nipistettyä. Eikä silloin voimavarat aina riitä omien tunteiden kuunteluun, saatikka säätelyyn. Silloin räiskyminen voi olla se pienempi paha. Tunne tulee sentään vihdoin kuulluksi, puretuksi ja tarve todennäköisesti tyydytetyksi.

Saako siis suuttua? Vastaan, että kyllä saa. Suuttuminen on inhimillistä. Mutta suuttumusta voi ilmaista monin eri tavoin. Olennaista on se, onko räiskymiset enemmän sääntö kuin poikkeus? Säilyykö kunnioitus ja koskemattomuus itseä ja toista kohtaan? Pohditaanko jälkeenpäin mitä tapahtui? Kiinnitetäänkö huomiota siihen mikä tähän johti ja pohditaanko mitä nyt tarvitaan jotta voitaisiin paremmin? Vai ruoskitaanko ja lannistetaan itseä entisestään? Keskusteletteko muiden osallisten kanssa asiasta oman vastuunne ottaen, vai vähättelettekö ja annatte asian vain olla?

Jos räiskyminen johtuu kasaantuneesta kuormituksesta, pysähtykää miettimään tarpeitanne. Mitä muutoksia voisit tehdä, jotta voisit paremmin? Jos räiskyminen on taas enemmän sääntö kuin poikkeus, aloita rohkeasti matka omaan itseesi. Olet varmasti jo kaivannutkin jonkin näköistä muutosta, sillä muuten et lukisi tätä. Aloita pienin askelin. Pysähdy vaikka päivittäin pieneksi hetkeksi hengittämään ja kuuntelemaan, mitä sinulle nyt kuuluu. Oletko levännyt riittävästi, syönyt hyvin, voiko kehosi hyvin? Se voi kuullostaa mitättömältä, mutta pienistä pisaroista syntyy suuria jokia. Se on hyvä alku. Tämä on hyvä alku.

Tunnetaidoista löytyy paljon kirjallisuutta ja tietoa, verkkokursseja ja webinaareja. Rohkaisen satsaamaan omaan hyvinvointiisi. Se on kuin laittaisit rahaa niin omaan kuin lapsesi pankkiin! Sillä niinkuin tiedätkin jo, lapsesi tekee niin kuin sinä teet. Ei niin kuin sinä sanot.

Lapsen kanssa voi myös yhdessä harjoitella tunnetaitoja. Vaikka tunnetyöpajojen avulla! Esim. kiukkua voi kesyttää ti 12.2 Kiukun Kesytys - lapsen ja aikuisen yhteisen työpaja vihan tunteesta. Täältä voit lukea lisätietoja. Pssst! Sieltä löytyy työpajoja myös jännittämiseen ja itsetunnon tukemiseen!

#viha #tunteet #tunnetaidot

90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page