top of page
Search
  • Anne-Maria

Pinkki-kimalle kurahousut!


Ostin isosiskolle toivevärinsä mukaiset kurahousut. Oletin, että pienemmällekin kelpaa samanlaiset kuin siskolla. Tähänkin asti on kelvannut. Enpä hoksannut ajatella, että tämä nuorinkin ihminen meidän perheessä on alkanut oivaltaa, miten juuri hän haluaa olla ja tulla nähdyksi maailmassa. Huutohan siitä syntyi Ja syvä loukkaantuminen. Vihreät. Kun eihän hän ole ollenkaan vihreiden kurahousujen mies! “LAITAN NE SOLMUUN!” hän puhisi.“Viha on voimakas tunne. Se on luotu puolustamaan hyvinvointiamme. Tässä tapauksessa viha riensi puolustamaan pienen ihmisen tarvetta tulla kuulluksi. Antamaan voimaa ilmaista esimerkiksi sitä, kuinka hän olisi kaivannut tilanteeseen tasa-arvoa. Kuinka myös hänelle on tärkeää saada ilmaista, mikä hänestä on kaunista. Kuinka hän olisi kaivannut mahdollisuutta voida vaikuttaa siihen, jos tyhmät kurahousut kerta pitää pukea, että ne olisivat olleet edes kauniin väriset. Jotta ne voisi pukea ilolla! Niin oli paljon tyydyttymättömiä tarpeita elossa samassa hetkessä, että huutonahan se purkautui. <3


Aikuisena minun tehtäväni on huudon keskellä välittää lapselle turvaa ja kuulla, mitä vihan taustalla on. Sen jälkeen voin puntaroida, miten nämä lapsen tarpeet sopivat yhteen omieni kanssa.

Olisin toki voinut sanoa, että housut on jo ostettu, niiden on kelvattava. Olisin voinut vähätellä - Nehän on vain kurahousut! Tai olisin voinut suhtautua tilanteeseen valtataisteluna, jossa joko voitetaan tai hävitään. Ja todeta etten neuvottele lasten kanssa. Minua kuitenkin vierastuttaa ajatus siitä, että lapsen tai aikuisen tunteenpurkaukset olisivat valtataistelua.


Huudatko sinä, koska haluat voida määrätä ja jyrätä kaikkien tahdon? Vai huudatko, koska olet jo aivan epätoivoinen ja sinusta tuntuu ettet kerta kaikkiaan tule muuten kuulluksi asiasi kanssa? Lapsilla on ihan samat tunteet kuin meillä aikuisillakin. Lapsuudessa se epätoivon kynnys on vain paljon matalampi.


Haluan opettaa, kuinka tärkeää on tulla kuulluksi kun on paha olla. Että silloinkaan ei iske katastrofi, ei tule hylätyksi tai jää yksin. Silloin odotellaan tunteen rauhoittumista ja tunnistetaan mitkä tarpeet laukaisivat tunteet pintaan. Ja sen jälkeen kaikki ratkeaakin ikään kuin itsestään. Lapset tekevät niin kuin sinä teet. Ei niin kuin sinä sanot. Tein siis tietoisen valinnan toimia esimerkkinä ja kuulla lastani. Toimia aikuisena ja kasvattajana. Samalla omia tarpeitani kuunnellen ja kunnioittaen:


Kurahousujen värillä ei ole minulle väliä. Sen sijaan minulle on tärkeää se, että lapseni voi hyvin. Siihen liittyen olisi suotavaa, että hänellä olisi sopivat kurahousut näillä loskakeleillä. Ja mua ilahduttaisi ajatella, että hänellä on hyvä olla nahoissaan, omana itsenään. Minulle olisi myös merkityksellistä saada tukea lastani kääntämään tympeät asiat positiivisemmiski. Vaikka sitten kurahousujen värin avulla. Halusin myös saada kurahousut nopeasti, helposti ja edullisesti, sillä kaipasin jo lepoa ja harmoniaa perheeseen työpäivän jälkeen.


Kimalle-pinkkien kurahousujen metsästys olisi jyrännyt useammankin minun tarpeistani, sillä on hyvin epätodennäköistä, että ne löytyisivät helposti, nopeasti ja edullisesti. Mutta jos lähikaupasta löytyisi ihan tavalliset pinkit kurahousut, tyydyttyisi kaikki minun, ja todennäköisesti myös suurin osa lapseni, kurahousuihin liittyvistä tarpeista.


Lähdimme pojan kanssa kauppaan ja sieltähän hän löysi ne heti roikkumasta. Pinkit kurahousut! Ilman kimalteita. Mutta sillä ei ollutkaan enää väliä, laps`oli tyytyväinen, sillä hän sai mahdollisuuden vaikuttaa ja valita oman näköiset housut. Minä olin tyytyväinen, sillä saimme housut nopeasti, helposti ja tulin säästäneeksi muutamia euroja. Lisäksi tuin lapseni hyvinvointia, tämän strategian avulla, monin eri tavoin. Ja veikkaan, että päiväkodin henkilökunta on tyytyväinen, sillä lapsi odottaa nyt täpinöissään milloin kurahousut saisi jo pukea, sen sijaan että vääntäisi ne solmuun!


WIN-WIN-JA-WIN!


Rakentavaa loppuviikkoa ystävät!
Ps.Jos haluat kuulla lisää rakentavan vuorovaikutuksen mallista ja siitä, miten empaattinen kuunteleminen voisi tukea koko perheen ilmapiiriä ja voimavaroja. Luennoimme Minnan kanssa aiheesta 4.3.20 Villa Valossa, kurkkaa lisätietoja Ajankohtaista osiosta. Tervetuloa oivaltamaan!
93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page